Szukaj zwierz─ůt alfabetycznie: a| b| c| d| e| f| g| h| i| j| k| l| m| n| o| p| q| r| s| t| u| v| w| x| y| z|
Charakterystyka Albatros kr├│lewski

Albatros królewski (Diomedea epomophora) – gatunek du┼╝ego ptaka z rodziny albatrosów (Diomedeidae), gniazduj─ůcego na Wyspach Chatham, Campbella i Auckland w po┼éudniowej cz─Ö┼Ťci Pacyfiku oraz na po┼éudniu Nowej Zelandii. Ptaki, które nie gniazduj─ů, widuje si─Ö stale nad oceanami pó┼ékuli po┼éudniowej.

Charakterystyka

Morfologia

Wygl─ůd zewn─Ötrzny: Nieznaczny dymorfizm p┼éciowy. Dziób pot─Ö┼╝ny i haczykowaty, jest ┼Ťwietnym narz─Ödziem do chwytania i rozrywania ryb. Skrzyd┼éa maj─ů du┼╝─ů powierzchni─Ö, by w locie równowa┼╝y┼éy ci─Ö┼╝ar albatrosa. D┼éugie i smuk┼ée skrzyd┼éa s─ů idealne do latania i szybowania w pr─ůdach powietrznych nad morzem. Upierzenie zale┼╝ne od podgatunku. Przedstawiciele pó┼énocnego podgatunku (Diomedea epomophora sanfordi) maj─ů skrzyd┼éa z wierzchu czarne, ptaki z po┼éudnia (Diomedea epomophora epomophora) maj─ů przednie skraje skrzyde┼é bia┼ée.

Rozmiary:

Dzi─Öki ogromnej rozpi─Öto┼Ťci skrzyde┼é, czasami przekraczaj─ůcej nawet 3 m, nale┼╝y do najwi─Ökszych przedstawicieli swojej rodziny. Ust─Öpuje pod tym wzgl─Ödem jedynie Albatrosowi w─Ödrownemu.

D┼éugo┼Ť─ç - 107-122 cm. Rozpi─Öto┼Ť─ç skrzyde┼é - 270-300 cm.

Waga: Do 12 kg

Wyst─Öpowanie

┼Ürodowisko Otwarty ocean, wybrze┼╝a morskie m.in. pla┼╝e, skalne urwiska, w okresie l─Ögowym - wyspy wokó┼é Antarktydy.

Zasi─Ög wyst─Öpowania Oceany pó┼ékuli po┼éudniowej. Od bieguna po┼éudniowego do po┼éudniowych wybrze┼╝y Australii, Afryki i Ameryki Po┼éudniowej.

Po┼╝ywienie

Podobnie jak inne gatunki albatrosów, równie┼╝ i albatros królewski ┼╝ywi si─Ö g┼éównie rybami, ma┼éymi g┼éowonogami, czasem krylem lub innymi ma┼éymi skorupiakami. Zdobycz chwyta na powierzchni wody, ale w razie potrzeby umie zanurkowa─ç, by chwyci─ç uciekaj─ůc─ů ryb─Ö. Pot─Ö┼╝ny, haczykowato zagi─Öty dziób jest idealnym narz─Ödziem do z┼éapania i rozerwania zdobyczy na mniejsze kawa┼éki. Niektóre zwierz─Öta morskie, np. kalmary wyp┼éywaj─ů w wielkiej ilo┼Ťci na powierzchni─Ö, g┼éównie w nocy. Albatros królewski wykorzystuje to i cz─Östo ┼éowi te┼╝ w ciemno┼Ťciach. W porze gniazdowania albatrosy odbywaj─ů d┼éugie loty nad morzem. Przy zdobywaniu po┼╝ywienia dla piskl─ůt przebywaj─ů czasem odleg┼éo┼Ť─ç kilkuset kilometrów. Po ich powrocie do gniazda m┼éode zmuszaj─ů je do zwrócenia nadtrawionego pokarmu, uderzaj─ůc je w dzioby.

Tryb ┼╝ycia

Albatros królewski wraz ze swym najbli┼╝szym krewnym, albatrosem w─Ödrownym, nale┼╝─ů do najwi─Ökszych ptaków lataj─ůcych na ┼Ťwiecie. Kiedy albatros królewski przy sprzyjaj─ůcym wietrze roz┼éo┼╝y swe d┼éugie skrzyd┼éa, mo┼╝e ca┼éymi godzinami szybowa─ç nad morzem. Tak jak wszystkie albatrosy wykorzystuje pr─ůdy powietrzne i przy silnym wietrze osi─ůga pr─Ödko┼Ť─ç 100 km/h. Umo┼╝liwia mu to oszcz─Ödzanie si┼é podczas d┼éugich lotów nad oceanami ┼Ťwiata. Problemy pojawiaj─ů si─Ö, kiedy wiatr ustaje. Wówczas albatros na zmian─Ö szybuje i macha skrzyd┼éami, co kosztuje go wiele si┼é. W bezwietrzne dni siada na powierzchni wody i czeka, a┼╝ znowu zerwie si─Ö wiatr. W takim wypadku du┼╝y ci─Ö┼╝ar i d┼éugo┼Ť─ç skrzyde┼é stanowi─ů dla albatrosa przeszkod─Ö. Dojrza┼ée p┼éciowo albatrosy królewskie mo┼╝na spotka─ç najcz─Ö┼Ťciej nad morzem, niedaleko gniazdowisk, gdzie szukaj─ů po┼╝ywienia dla m┼éodych. M┼éode ptaki ┼╝yj─ů samotnie i w ci─ůgu pierwszych 6-7 lat ┼╝ycia lataj─ů nad oceanami pó┼ékuli po┼éudniowej. Regularnie pojawiaj─ů si─Ö na wybrze┼╝u Ameryki Po┼éudniowej, w Peru oraz na po┼éudniu Brazylii. Pó┼║niej powracaj─ů do gniazdowisk i przebywaj─ů w ich pobli┼╝u, dopóki same nie gniazduj─ů po raz pierwszy.

D┼éugo┼Ť─ç ┼╝ycia: Do 50 lat. Niska rozrodczo┼Ť─ç i powolne dojrzewanie albatrosa królewskiego rekompensuj─ů d┼éugowieczno┼Ť─ç i niska ┼Ťmiertelno┼Ť─ç doros┼éych ptaków. Co roku ginie tylko ok. 100 ptaków.

Rozród

W pa┼║dzierniku wi─Ökszo┼Ť─ç dojrza┼éych p┼éciowo albatrosów powraca do gniazdowisk, na których parzy┼éy si─Ö dwa lata wcze┼Ťniej. Samice docieraj─ů tu zazwyczaj pierwsze, by uporz─ůdkowa─ç stare, wykorzystywane wcze┼Ťniej gniazdo, lub za┼éo┼╝y─ç nowe. Samotne doros┼ée ptaki, szukaj─ů partnera i wykonuj─ů skomplikowane rytua┼éy podczas toków. Albatrosy królewskie parz─ů si─Ö zazwyczaj dopiero po przybyciu do l─Ögowisk. Tylko nieliczne ptaki wcze┼Ťniej ┼é─ůcz─ů si─Ö w pary - jeszcze na otwartym morzu. Oba ptaki staj─ů na ziemi na przeciw siebie, z dziobami uniesionymi ku górze i machaj─ů szeroko roz┼éo┼╝onymi skrzyd┼éami. Podobnie zachowuj─ů si─Ö i starsze pary, czasem nawet po parzeniu. Typowe gniazdo albatrosa to prosty stos trawy i ziemi o ┼Ťrednicy ok. 75 cm. Oboje rodzice zmieniaj─ů si─Ö na gnie┼║dzie mniej wi─Öcej co tydzie┼ä. Zmiana jest jedynym momentem, kiedy ptaki przez krótki czas razem przebywaj─ů na gnie┼║dzie. Kiedy piskl─Ö wykluje si─Ö, jedno z rodziców stale pozostaje w pobli┼╝u i pilnuje go. Je┼Ťli piskl─Öta na gnie┼║dzie zaskoczy wróg, zaczynaj─ů wydziela─ç z dzioba oleist─ů ciecz o odra┼╝aj─ůcej woni. Substancja ta, która powstaje w wyniku procesów trawiennych, roztarta po pierzu, czyni je wodoodpornym. Kiedy ptak osi─ůgnie wiek 4-5 tygodni, rodzice zaczynaj─ů wspólnie wyrusza─ç po pokarm. Stopniowo wyprawy przed┼éu┼╝aj─ů si─Ö, odwiedziny i karmienie piskl─Öcia staj─ů si─Ö coraz rzadsze. Po 8-9 miesi─ůcach rodzice definitywnie opuszczaj─ů swego potomka.

Dojrza┼éo┼Ť─ç p┼éciowa: W 6-10 roku.

Pora l─Ögowa: Listopad lub grudzie┼ä kiedy na pó┼ékuli po┼éudniowej jest lato.

Jaja: Jedno jajo. Jego wielko┼Ť─ç i okres wysiadywania (79 dni) zapewniaj─ů piskl─Öciu do┼Ť─ç czasu na rozwój. Jajo jest bia┼ée.

Okres wysiadywania: Albatros wysiaduje jaja najd┼éu┼╝ej (79 dni) ze wszystkich ptaków.

Wychowanie piskl─ůt 38 tygodni.

Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierz─Öta
Typ strunowce
Podtyp kr─Ögowce
Gromada ptaki
Podgromada Neornithes
Nadrz─ůd neognatyczne
Rz─ůd rurkonose
Rodzina albatrosy
Rodzaj Diomedea
Gatunek albatros królewski
Nazwa systematyczna
Diomedea epomophora
Lesson, 1785
Kategoria zagro┼╝enia (CzKGZ)
Status iucn3.1 VU pl.svg
nara┼╝ony na wygini─Öcie
Zobacz te┼╝ inne Ptaki (aves):
strona główna| zwierzęta| ogrody zoologiczne w Polsce| parki krajobrazowe w Polsce| przepisy| humor| kontakt