Szukaj zwierząt alfabetycznie: a| b| c| d| e| f| g| h| i| j| k| l| m| n| o| p| q| r| s| t| u| v| w| x| y| z|
Charakterystyka Jesiotr rosyjski

Jesiotr rosyjski (Acipenser gueldenstaedtii) – gatunek ryby z rodziny jesiotrowatych. Poławiana gospodarczo na dużą skalę.

Występowanie
Żyje w przybrzeżnych wodach Morza Czarnego, Morza Azowskiego i Morza Kaspijskiego. W niektórych rzekach (Wołga i Dunaj) tworzy prawdopodobnie formę wyłącznie słodkowodną. W latach 2000–2001 w Bałtyku złowiono dwa osobniki nieznanego pochodzenia.

Budowa
Osiąga zwykle od 130 do 250 cm (ale zdarzają się okazy 4-metrowe), waży zwykle ok. 20–30 kg, rekordowe okazy do ok. 160 kg. Cechą charakterystyczną jesiotra rosyjskiego jest stosunkowo krótki ryj (rostrum) i przerwana warga dolna. Wąsiki krótkie. Ciało jest znacznie wyższe niż u pozostałych jesiotrów.

Odżywianie
Żywi się bezkręgowcami i rybami.

Rozród
Wiosną wpływa do górnego biegu rzek, aby odbyć tarło (kwiecień-czerwiec) w głębokiej wodzie na piaszczystym lub żwirowym podłożu.

Znaczenie gospodarcze
Ryba poławiana na dużą skalę ze względu na smaczne mięso oraz ikrę, z której wyrabiany jest kawior (największy udział w połowach ryb jesiotrowatych). Hodowana w gospodarstwach rybnych.

Zagrożenia
Gatunek wpisany do Czerwonej Księgi IUCN jako zagrożony wyginięciem (kategoria EN) na całym obszarze naturalnego występowania.

Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd jesiotrokształtne
Rodzina jesiotrowate
Rodzaj Acipenser
Gatunek jesiotr rosyjski
Zobacz też inne Ryby (pisces):
strona główna| zwierzęta| ogrody zoologiczne w Polsce| parki krajobrazowe w Polsce| przepisy| humor| kontakt