Jesiotr rosyjski (Acipenser gueldenstaedtii) – gatunek ryby z rodziny jesiotrowatych. Poławiana gospodarczo na dużą skalę.
Występowanie
Żyje w przybrzeżnych wodach Morza Czarnego, Morza Azowskiego i Morza Kaspijskiego. W niektórych rzekach (Wołga i Dunaj) tworzy prawdopodobnie formę wyłącznie słodkowodną. W latach 2000–2001 w Bałtyku złowiono dwa osobniki nieznanego pochodzenia.
Budowa
Osiąga zwykle od 130 do 250 cm (ale zdarzają się okazy 4-metrowe), waży zwykle ok. 20–30 kg, rekordowe okazy do ok. 160 kg. Cechą charakterystyczną jesiotra rosyjskiego jest stosunkowo krótki ryj (rostrum) i przerwana warga dolna. Wąsiki krótkie. Ciało jest znacznie wyższe niż u pozostałych jesiotrów.
Odżywianie
Żywi się bezkręgowcami i rybami.
Rozród
Wiosną wpływa do górnego biegu rzek, aby odbyć tarło (kwiecień-czerwiec) w głębokiej wodzie na piaszczystym lub żwirowym podłożu.
Znaczenie gospodarcze
Ryba poławiana na dużą skalę ze względu na smaczne mięso oraz ikrę, z której wyrabiany jest kawior (największy udział w połowach ryb jesiotrowatych). Hodowana w gospodarstwach rybnych.
Zagrożenia
Gatunek wpisany do Czerwonej Księgi IUCN jako zagrożony wyginięciem (kategoria EN) na całym obszarze naturalnego występowania.
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierzęta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kręgowce |
Gromada | promieniopłetwe |
Rząd | jesiotrokształtne |
Rodzina | jesiotrowate |
Rodzaj | Acipenser |
Gatunek | jesiotr rosyjski |