Szukaj zwierz─ůt alfabetycznie: a| b| c| d| e| f| g| h| i| j| k| l| m| n| o| p| q| r| s| t| u| v| w| x| y| z|
Charakterystyka Nocek Brandta

Nocek Brandta (Myotis brandtii) – gatunek ssaka z rz─Ödu nietoperzy.

Charakterystyka 

Gatunek o niewielkich rozmiarach. Sier┼Ť─ç na grzbiecie brunatna z ja┼Ťniejszymi (u doros┼éych osobników z┼éocistymi) ko┼äcami, na brzuchu ja┼Ťniejsze. Pyszczek oraz ucho i b┼éony lotne ciemnobr─ůzowe lub czarniawe, ja┼Ťniejsze ni┼╝ u podobnego nocka w─ůsatka. Kozio┼éek typu no┼╝owatego, si─Ögaj─ůcy po┼éowy d┼éugo┼Ťci ucha. B┼éona jest przyczepiona do nasady palców. Ostroga si─Öga do po┼éowy d┼éugo┼Ťci odleg┼éo┼Ťci mi─Ödzy pi─Öt─ů a ogonem. Na zewn─Ötrznym brzegu ucha znajduje si─Ö wyci─Öcie. Poza ostrog─Ö mo┼╝e wystawa─ç ma┼éy fa┼éd skórny, maj─ůcy zwykle nie wi─Öcej jak 1 mm. Koniec ogona wystaje poza b┼éon─Ö ogonow─ů na 1 mm. Przedrami─Ö d┼éugo┼Ťci 32,2-37,7 mm. Trudny do odró┼╝nienia od nocka w─ůsatka, który tworzy z nim par─Ö gatunków morfologicznie podobnych.

Wyst─Öpowanie

Gatunek borealny, o centrum zasi─Ögu w strefie tajgi, si─Ögaj─ůcy znacznie dalej na pó┼énoc ni┼╝ nocek w─ůsatek. Wyst─Öpuje we wschodniej i pó┼énocnej Europie, na po┼éudnie si─Ögaj─ůc Rumunii, W─Ögier, Austrii, Szwajcarii a na zachód wschodniej Francji i po┼éudniowej cz─Ö┼Ťci Wielkiej Brytanii. Nie wyst─Öpuje w pó┼énocnej Skandynawii. W Polsce stwierdzany by┼é w ca┼éym kraju, cho─ç jego rozmieszczenie jest bardzo nierównomierne. W niektórych kompleksach le┼Ťnych (np. w Lasach ┼üukowskich na po┼éudnie od Siedlec) jest jednym z najcz─Östszych nietoperzy stwierdzanych w okresie rozrodu. Z kolei na Pomorzu jest gatunkiem bardzo rzadkim, za┼Ť jego rozrodu nie stwierdzono tam w ogóle. Generalnie jest cz─Ö┼Ťciej notowany w po┼éudniowej cz─Ö┼Ťci kraju, za wyj─ůtkiem wysokich gór. W Tatrach spotykany jedynie sporadycznie, w przeciwie┼ästwie do pospolitego tam nocka w─ůsatka.

Środowisko i tryb życia

Preferuje zalesione tereny nizinne. Jego letnimi kryjówkami s─ů g┼éównie budynki i skrzynki dla nietoperzy (zw┼éaszcza p┼éaskie, o w─ůskim, szczelinowym otworze), niekiedy równie┼╝ dziuple drzew. W budynkach spotykany zarówno w szczelinach dachu i ┼Ťcian, jak i za okiennicami – w miejscach tych tworzy nieraz du┼╝e kolonie rozrodcze (samic z m┼éodymi). Zim─ů spotykany jest w podziemiach, zarówno naturalnych, jak i sztucznych. Od┼╝ywia si─Ö drobnymi owadami (g┼éównie muchówkami), zwykle chwytanymi w locie, w niewielkiej odleg┼éo┼Ťci od drzew i innych, pionowych przeszkód. Do┼╝ywa 38 lat, co stanowi rekord wieku osobniczego w┼Ťród nietoperzy.

Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierz─Öta
Typ strunowce
Podtyp kr─Ögowce
Gromada ssaki
Podgromada ssaki ┼╝yworodne
Szczep łożyskowce
Rz─ůd nietoperze
Rodzina mroczkowate
Rodzaj Myotis
Gatunek nocek Brandta
Nazwa systematyczna
Myotis brandtii
(Eversmann, 1845)
Kategoria zagro┼╝enia (CzKGZ)
Status iucn3.1 LC pl.svg
najmniejszej troski
Zobacz te┼╝ inne Ssaki (mammalia):
strona główna| zwierzęta| ogrody zoologiczne w Polsce| parki krajobrazowe w Polsce| przepisy| humor| kontakt