Nutria (Myocastor coypus) – gatunek gryzonia z rodziny nutriowatych (Myocastoridae), której jest jedynym przedstawicielem. W starszych systematykach rodzina nutriowatych jest w艂膮czana jako podrodzina Myocastorinae do rodziny kolczakowatych (Echimyidae).
Cechy
- d艂ugo艣膰 cia艂a 40–65 cm
- d艂ugo艣膰 ogona (pokrytego 艂uskami) 30–75 cm
- pokrojem przypomina szczura
- 4 palce ko艅czyn tylnych spi臋te b艂on膮
- 4–5 par sutek przesuni臋tych na stron臋 grzbietow膮
- cia艂o pokryte g臋stym ciemnobr膮zowym lub szafirowym futrem
- ci臋偶ar do 9 kg.
- du偶a g艂owa z ma艂ymi uszami
- doskonale p艂ywa i nurkuje
- posiada d艂ugie w膮sy
- z pyska wystaj膮 do艣膰 du偶e siekacze w kolorze pomara艅czowym
Tryb 偶ycia
- pó艂wodny
- ro艣lino偶erna
- kopie nory w zaro艣ni臋tych brzegach wód
- ci膮偶a (128–132 dni) 2 razy w roku
- w ka偶dym miocie rodzi si臋 oko艂o 4-8 m艂odych
- m艂ode rodz膮 si臋 prawie ca艂kowicie sprawne
- 偶yje (parami) do 24 lat
- s膮 one dojrza艂e p艂ciowo w wieku 6-7 miesi臋cy
Wyst臋powanie
W naturze wyst臋puje w Ameryce Po艂udniowej (艣rodkowa Boliwia i po艂udniowa Brazylia). W Europie, Azji i Stanach Zjednoczonych introdukowana[6] , hodowana jako cenne zwierz臋 futerkowe, cho膰 ubocznie pozyskiwano tak偶e mi臋so oraz (lata 60-70 XX w.) 艣ci臋gna z ogona do wyrobu nici chirurgicznych. Hodowla nutrii w Polsce datuje si臋 od 1926 roku, a od 1960 znane s膮 dzikie populacje powsta艂e dzi臋ki ucieczkom z hodowli (pierwsze w rejonie Milicza). Bardzo popularna na prze艂omie lat siedemdziesi膮tych i osiemdziesi膮tych, zw艂aszcza w województwach zachodnich i po艂udniowo-zachodnich.
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierz臋ta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kr臋gowce |
Gromada | ssaki |
Szczep | 艂o偶yskowce |
Rz膮d | gryzonie |
Rodzina | Myocastoridae Ameghino, 1904 |
Rodzaj | Myocastor Kerr, 1792 |
Gatunek | nutria |
Nazwa systematyczna | |
Myocastor coypus | |
(Molina, 1782) | |
Podgatunki[2][3] | |
|
|
Kategoria zagro偶enia (CzKGZ) | |
najmniejszej troski
|