Tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix syn. Hypophthalmichtys microloepis, Abramocephalus microlepis) – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Ceniona z powodu smacznego mięsa.
Występowanie
Chiny i wschodnia Syberia. Żyje w wodach stojących i wolno płynących zasobnych w plankton. Gatunek introdukowany w wielu krajach, również w Polsce (w 1964), w celu regulowania nadmiernego wzrostu fitoplanktonu.
Cechy morfologiczne
Ciało krępe, wydłużone, bocznie spłaszczone, słabo wygrzbiecone, pokryte bardzo drobnymi łuskami (110–124 w linii bocznej). Głowa szeroka. Oczy małe, położone poniżej linii symetrii ciała. Grzbiet ciemnoszary, boki i głowa zielonoszare, brzuch srebrzysty, płetwy parzyste żółtawe. Płetwa ogonowa silnie wcięta. Między płetwami piersiowymi a odbytową ostry, pozbawiony łusek kil. Osiąga do 100 cm długości.
Odżywianie
Ryba ta żywi się głównie planktonem i drobnym pokarmem roślinnym. Dorosłe osobniki polują głównie na robaki, mięczaki, a także małe ryby.
Rozród
Dojrzewa płciowo w wieku 5–6 lat. Samica składa do 500 000 jaj. W Polsce nie rozmnaża się w warunkach naturalnych.
Ochrona
Na terenie Polski tołpyga biała nie jest objęta ochroną gatunkową.
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierzęta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kręgowce |
Gromada | promieniopłetwe |
Rząd | karpiokształtne |
Rodzina | karpiowate |
Rodzaj | Hypophthalmichthys |
Gatunek | tołpyga biała |