Szukaj zwierząt alfabetycznie: a| b| c| d| e| f| g| h| i| j| k| l| m| n| o| p| q| r| s| t| u| v| w| x| y| z|
Charakterystyka Tołpyga biała

Tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix syn. Hypophthalmichtys microloepis, Abramocephalus microlepis) – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Ceniona z powodu smacznego mięsa.

Występowanie

Chiny i wschodnia Syberia. Żyje w wodach stojących i wolno płynących zasobnych w plankton. Gatunek introdukowany w wielu krajach, również w Polsce (w 1964), w celu regulowania nadmiernego wzrostu fitoplanktonu.

Cechy morfologiczne
Ciało krępe, wydłużone, bocznie spłaszczone, słabo wygrzbiecone, pokryte bardzo drobnymi łuskami (110–124 w linii bocznej). Głowa szeroka. Oczy małe, położone poniżej linii symetrii ciała. Grzbiet ciemnoszary, boki i głowa zielonoszare, brzuch srebrzysty, płetwy parzyste żółtawe. Płetwa ogonowa silnie wcięta. Między płetwami piersiowymi a odbytową ostry, pozbawiony łusek kil. Osiąga do 100 cm długości.

Odżywianie
Ryba ta żywi się głównie planktonem i drobnym pokarmem roślinnym. Dorosłe osobniki polują głównie na robaki, mięczaki, a także małe ryby.

Rozród
Dojrzewa płciowo w wieku 5–6 lat. Samica składa do 500 000 jaj. W Polsce nie rozmnaża się w warunkach naturalnych.

Ochrona
Na terenie Polski tołpyga biała nie jest objęta ochroną gatunkową.

Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd karpiokształtne
Rodzina karpiowate
Rodzaj Hypophthalmichthys
Gatunek tołpyga biała
Zobacz też inne Ryby (pisces):
strona główna| zwierzęta| ogrody zoologiczne w Polsce| parki krajobrazowe w Polsce| przepisy| humor| kontakt