Jelec europejski, jelec pospolity, jelec (Leuciscus leuciscus) – ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae).
Wyst臋powanie
Strumienie, rzeki i jeziora Europy z wyj膮tkiem Pó艂wyspu Iberyjskiego, Apeni艅skiego, Ba艂ka艅skiego, Szkocji i pó艂nocnej Skandynawii. Jelca mo偶na te偶 spotka膰, chocia偶 nielicznie, w Ba艂tyku (w zatokach o ma艂ym zasoleniu). 呕yje stadnie.
Opis
Osi膮ga do 35 cm d艂ugo艣ci i 250 g masy cia艂a. Cia艂o wysmuk艂e, silnie bocznie sp艂aszczone. Pysk zwykle zaostrzony, otwór g臋bowy najcz臋艣ciej zwrócony ku do艂owi. Grzbiet barwy czarnoniebieskiej z metalicznym po艂yskiem, boki i spód cia艂a bia艂o偶ó艂tawe o s艂abym po艂ysku. P艂etwy na ogó艂 blade, 偶ó艂tawe lub lekko pomara艅czowe, tylko p艂etwa grzbietowa i ogonowa s膮 zwykle intensywniej zabarwione.
Od偶ywianie
Po偶ywienie jelca stanowi膮 owady, robaki i skorupiaki wodne, równie偶 i owady lataj膮ce opadaj膮ce na powierzchni臋 wody.
Rozród
Jelec trze si臋 w marcu i kwietniu w szybko p艂yn膮cych ciekach w艣ród ro艣linno艣ci. W czasie tar艂a samiec (mleczak) ma skór臋 i p艂etwy pokryte drobnymi brodawkami.
Znaczenie gospodarcze
Mi臋so jelca jest niezbyt smaczne i bardzo o艣ciste. W臋dkarze u偶ywaj膮 go jako przyn臋ty („偶ywca”) przy 艂owieniu na w臋dk臋 wi臋kszych ryb drapie偶nych.
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierz臋ta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kr臋gowce |
Gromada | promieniop艂etwe |
Rz膮d | karpiokszta艂tne |
Rodzina | karpiowate |
Rodzaj | Leuciscus |
Gatunek | jelec europejski |