Szukaj zwierz膮t alfabetycznie: a| b| c| d| e| f| g| h| i| j| k| l| m| n| o| p| q| r| s| t| u| v| w| x| y| z|
Charakterystyka Jelec europejski

Jelec europejski, jelec pospolity, jelec (Leuciscus leuciscus) – ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae).

Wyst臋powanie
Strumienie, rzeki i jeziora Europy z wyj膮tkiem Pó艂wyspu Iberyjskiego, Apeni艅skiego, Ba艂ka艅skiego, Szkocji i pó艂nocnej Skandynawii. Jelca mo偶na te偶 spotka膰, chocia偶 nielicznie, w Ba艂tyku (w zatokach o ma艂ym zasoleniu). 呕yje stadnie.

Opis
Osi膮ga do 35 cm d艂ugo艣ci i 250 g masy cia艂a. Cia艂o wysmuk艂e, silnie bocznie sp艂aszczone. Pysk zwykle zaostrzony, otwór g臋bowy najcz臋艣ciej zwrócony ku do艂owi. Grzbiet barwy czarnoniebieskiej z metalicznym po艂yskiem, boki i spód cia艂a bia艂o偶ó艂tawe o s艂abym po艂ysku. P艂etwy na ogó艂 blade, 偶ó艂tawe lub lekko pomara艅czowe, tylko p艂etwa grzbietowa i ogonowa s膮 zwykle intensywniej zabarwione.

Od偶ywianie
Po偶ywienie jelca stanowi膮 owady, robaki i skorupiaki wodne, równie偶 i owady lataj膮ce opadaj膮ce na powierzchni臋 wody.

Rozród
Jelec trze si臋 w marcu i kwietniu w szybko p艂yn膮cych ciekach w艣ród ro艣linno艣ci. W czasie tar艂a samiec (mleczak) ma skór臋 i p艂etwy pokryte drobnymi brodawkami.

Znaczenie gospodarcze
Mi臋so jelca jest niezbyt smaczne i bardzo o艣ciste. W臋dkarze u偶ywaj膮 go jako przyn臋ty („偶ywca”) przy 艂owieniu na w臋dk臋 wi臋kszych ryb drapie偶nych.

Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierz臋ta
Typ strunowce
Podtyp kr臋gowce
Gromada promieniop艂etwe
Rz膮d karpiokszta艂tne
Rodzina karpiowate
Rodzaj Leuciscus
Gatunek jelec europejski
Zobacz te偶 inne Ryby (pisces):
strona g艂贸wna| zwierz臋ta| ogrody zoologiczne w Polsce| parki krajobrazowe w Polsce| przepisy| humor| kontakt