Szukaj zwierząt alfabetycznie: a| b| c| d| e| f| g| h| i| j| k| l| m| n| o| p| q| r| s| t| u| v| w| x| y| z|
Charakterystyka Karaś srebrzysty

Karaś srebrzysty (Carassius gibelio) – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), długo uznawana za podgatunek Carassius auratus gibelio karasia złocistego (chińskiego). Nazywany jest również japończykiem.

Występowanie
Karaś srebrzysty jest uważany za gatunek autochtoniczny dorzecza Amuru. Został introdukowany w środkowej i wschodniej Europie, na Syberii, w zlewiskach Morza Czarnego, Kaspijskiego, Aralskiego i Azowskiego.
Biotop: Śródlądowe wody słodkie.

Opis
Z wyglądu podobny do karasia złocistego, ale inaczej ubarwiony – grzbiet stalowogranatowy, boki srebrzyste. Inne widoczne zewnętrzne różnice polegają na tym, że jest trochę mniej wygrzbiecony. Górna krawędź płetwy grzbietowej jest nieco wklęsła. Ostatnie, twarde promienie płetwy grzbietowej i odbytowej są bardzo grubo piłkowane.

Rozmiary
    Długość ciała przeciętnie do 15–35 cm
    Masa ciała przeciętnie 1,5 kg

Pokarm
    Bezkręgowce bentosowe, rzadko rośliny.

Rozmnażanie
    Na większości obszaru Polski i Europy Zachodniej populacje karasia srebrzystego składają się wyłącznie lub niemal wyłącznie z samic. Rozmnażanie takich populacji odbywa się na drodze gynogenezy: w tarle uczestniczą samce innych gatunków z rodziny karpiowatych, których plemniki, nie uczestnicząc w zapłodnieniu, stymulują do partenogenetycznego rozwoju komórki jajowe samic karasia srebrzystego. W pozostałych populacjach tarło odbywa od maja do lipca, samica składa przeciętnie ok. 150 000 jaj.

Znaczenie gospodarcze
    W Polsce nie ma znaczenia gospodarczego, a przez rybaków jest traktowany jako chwast rybny i konkurent pokarmowy karpia.

Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd karpiokształtne
Rodzina karpiowate
Rodzaj Carassius
Gatunek karaś srebrzysty
Zobacz też inne Ryby (pisces):
strona główna| zwierzęta| ogrody zoologiczne w Polsce| parki krajobrazowe w Polsce| przepisy| humor| kontakt