Sum afrykański, tawada (Clarias gariepinus) – ryba słodkowodna, jeden z największych przedstawicieli rodziny długowąsowatych (Clariidae).
Zasięg występowania
Afryka oraz azjatycka część zlewiska Morza Śródziemnego (Jordania, Izrael, Liban, Syria i południowa Turcja). Gatunek introdukowany w wielu krajach Afryki, Europy i Azji. W Polsce hodowany od 1989.
Opis
Głowa szeroka i płaska, z dużym otworem gębowym w położeniu półdolnym i z 4 parami wąsików. Oczy małe. Tułów spłaszczony grzbietobrzusznie, trzon ogonowy spłaszczony bocznie. Długa płetwa grzbietowa i odbytowa, płetwy piersiowe małe. Może osiągać do 170 cm długości oraz masę ciała do 60 kg. Wykazuje dużą odporność na zmiany warunków środowiska. W naturze zasiedla wszystkie typy zbiorników z wodą słodką. Preferuje wody spokojne. Może oddychać powietrzem atmosferycznym. Ryba wszystkożerna.
Znaczenie gospodarcze
Mięso suma afrykańskiego nie zawiera ości i ma smak podobny do mięsa cielęcego. Pierwsze próby hodowli w Polsce podjął Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu. Szacuje się, że obecny poziom produkcji suma afrykańskiego w Polsce wzrósł z 60–80 ton w latach 90. XX w. do 200 ton rocznie.
Domena | eukarionty |
Królestwo | zwierzęta |
Typ | strunowce |
Podtyp | kręgowce |
Gromada | promieniopłetwe |
Rząd | sumokształtne |
Rodzina | długowąsowate |
Rodzaj | Clarias |
Gatunek | sum afrykański |