Szukaj zwierz─ůt alfabetycznie: a| b| c| d| e| f| g| h| i| j| k| l| m| n| o| p| q| r| s| t| u| v| w| x| y| z|
Charakterystyka Albatros czarnobrewy

Albatros czarnobrewy (Thalassarche melanophris) – gatunek du┼╝ego ptaka z rodziny albatrosów (Diomedeidae), przebywaj─ůcego w po┼éudniowych cz─Ö┼Ťciach Oceanu Spokojnego, Atlantyckiego i Indyjskiego. Gniazduje na odleg┼éych wyspach np. Auckland, Tristan da Cunha, czy Po┼éudniowa Georgia, na których nie ma praktycznie ┼╝adnych wrogów.

Charakterystyka

Morfologia

Wygl─ůd zewn─Ötrzny: Nieznaczny dymorfizm p┼éciowy. Dziób d┼éugi, ┼╝ó┼éty, haczykowato wygi─Öty z ró┼╝owym koniuszkiem. Ma┼éymi nozdrzami wydziela nadmiar soli i soki ┼╝o┼é─ůdkowe. Gatunek ten zawdzi─Öcza swoj─ů nazw─Ö ciemnej pr─Ödze pór wokó┼é oczu, wyra┼║niejszej u doros┼éych ptaków. Obie p┼écie maj─ů br─ůzowawe pióra na wierzchniej stronie skrzyde┼é, ciemne lotki, szary ogon i ciemny skraj spodniej strony skrzyde┼é. Reszta jest bia┼éa.

Rozmiary: D┼éugo┼Ť─ç - 80-95 cm. Rozpi─Öto┼Ť─ç skrzyde┼é - 2-2,35 m.

Masa ciała: 3-5 kg.

Wyst─Öpowanie

Środowisko

Mimo swoich rozmiarów albatros czarnobrewy ma do┼Ť─ç s┼éabo rozwini─Öte mi─Ö┼Ťnie pomagaj─ůce w locie. Podczas latania skazany jest na wiatr, dlatego spotyka si─Ö go zazwyczaj w regionach pomi─Ödzy 30, a 60° szeroko┼Ťci po┼éudniowej, gdzie wiej─ů do┼Ť─ç silne wiatry, konieczne do szybowania nad morzem. Najch─Ötniej lata w regionach subarktycznych, na po┼éudnie od 40 równole┼╝nika. Ch┼éodne wody s─ů te┼╝ bogatsze w ryby. Albatrosy z mórz po┼éudniowych niech─Ötnie pokonuj─ů równikowe pasmo bezwietrzne, ale albatros czarnobrewy jest wyj─ůtkiem.

Zasi─Ög wyst─Öpowania

Oceany pó┼ékuli po┼éudniowej. Gniazduje na odleg┼éych wyspach oceanów: Spokojnego, Atlantyckiego oraz Indyjskiego.

Po┼╝ywienie

Najcz─Ö┼Ťciej szybuje z rozci─ůgni─Ötymi skrzyd┼éami na wysoko┼Ťci 15-20 m nad morzem. Na tej wysoko┼Ťci mo┼╝e najskuteczniej wykorzystywa─ç pr─ůdy powietrzne i obserwowa─ç ewentualn─ů zdobycz. Albatros czarnobrewy ┼╝ywi si─Ö g┼éównie o┼Ťmiornicami, kalmarami, skorupiakami i wieloma gatunkami ryb. Czasem chwyta te┼╝ mniejsze ptaki. Poza tym ten gatunek albatrosa uwielbia odpady i nierzadko widuje si─Ö stada tych albatrosów pod─ů┼╝aj─ůce za statkami w oczekiwaniu na resztki wyrzucone za burt─Ö. Albatros pije wod─Ö morsk─ů i pot─Ö┼╝nymi gruczo┼éami nosowymi wydziela z cia┼éa nadmiar silnie st─Ö┼╝onego roztworu soli.

Rozród

Gniazduje w niewielkich koloniach, na wyspach odleg┼éych od l─ůdu. Pary tworz─ů si─Ö na ca┼ée ┼╝ycie, ale spotykaj─ů si─Ö tylko raz na rok w okresie l─Ögowym. Samiec pierwszy dociera na gniazdowisko. Kiedy powróci samica, ptaki rozpoczynaj─ů taniec godowy, któremu towarzyszy g┼éo┼Ťne nawo┼éywanie. Ptaki kr─ů┼╝─ů wokó┼é siebie z szeroko rozpostartymi skrzyd┼éami i k┼éapi─ů g┼éo┼Ťno dziobami. Para albatrosów czarnobrewych wybiera na gniazdo wy┼╝ej po┼éo┼╝one miejsca. Buduje gniazdo z b┼éota lub gliny. Samica sk┼éada potem jedno jajo. Najpierw zaczyna je wysiadywa─ç samiec, a samica odlatuje na ┼╝er na morze. Po wykluciu si─Ö piskl─Öcia oboje rodzice karmi─ů je cz─Ö┼Ťciowo strawionym pokarmem. Para dzieli prac─Ö w ten sposób, ┼╝e kiedy jedno z rodziców pilnuje potomka, drugie posila si─Ö i przynosi pokarm m┼éodemu.

Dojrza┼éo┼Ť─ç p┼éciowa: W 4-7 roku.

Pora l─Ögowa: Raz na dwa lata.

Jaja: Samica znosi zawsze tylko jedno, du┼╝e jajo z rudo-br─ůzowymi c─Ötkami.

Okres wysiadywania: Ok. 2 miesi─Öcy.

Wychowywanie piskl─ůt: Ponad 9 miesi─Öcy.

Systematyka
Domena eukarionty
Królestwo zwierz─Öta
Typ strunowce
Podtyp kr─Ögowce
Gromada ptaki
Podgromada Neornithes
Nadrz─ůd neognatyczne
Rz─ůd rurkonose
Rodzina albatrosy
Rodzaj Thalassarche
Gatunek albatros czarnobrewy
Nazwa systematyczna
Thalassarche melanophris
(Temminck, 1828)
Synonimy
  • Diomedea melanophris Temminck, 1828[1]
  • Thalassarche melanophrys (Temminck, 1828)
Kategoria zagro┼╝enia (CzKGZ)
Status iucn3.1 EN pl.svg
zagro┼╝ony
Zobacz te┼╝ inne Ptaki (aves):
strona główna| zwierzęta| ogrody zoologiczne w Polsce| parki krajobrazowe w Polsce| przepisy| humor| kontakt